Monikansalliset hoivapalveluyritykset pois Suomen markkinoilta!

Monikansalliset hoivapalveluyritykset pois suomen markkinoilta!

Säälimättömästi voittoa tavoittelevat monikansalliset hoivapalveluyritykset repivät vanhusten, omaisten ja työntekijöiden selkänahasta voittonsa ja kärräävät veronmaksajien rahat piiloon veroparatiiseihin. Tämä kehitys ei voi enää jatkua!

Hoivapalveluiden tuottamisessa julkinen sektori tarvitsee yksityisten palveluntuottajien apua, mutta valtaa ei saa antaa kasvottomille suuryrityksille ja ketjuille. Kannatan pienten kodinomaisten yksiköiden käyttöä hoivapalveluiden tuottamisessa. Kohtuullisen kokoinen, esimerkiksi perheyritys, voi tuottaa hoivaa ja hoitoa inhimillisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

Oma äitini vietti elämänsä lopussa yli vuoden pituisen jakson 15 paikkaisessa kodinomaisessa tehostetussa palveluasumisessa. Olin varsin tyytyväinen talon ilmapiiriin ja inhimillisyyteen. Olin aina tervetullut yhteiseen kahvipöytään tai olohuoneeseen tapaamaan äitiäni ja samalla myös muita talon asukkaita. Henkilökunta tunsi minut ja minä tunsin heidät. Vierailulta saattoi lähteä hyvillä mielin tietäen äidin olevan hyvässä hoidossa.

Julkisen sektorin tulee kilpailutuksissaan ottaa laatutekijät paljon voimakkaammin huomioon valitessaan hoivapalvelujen tuottajia. Laatutekijöissä tulee kiinnittää huomiota mm. hoivayksikön kokoon, toimintatapaan sekä henkilökunnan määrään ja olosuhteisiin. Uskon, että suomalainen PK-yrittäjä pärjäisi laadulla painotetussa kilpailutuksessa hyvin.

Kilpailutuksen hyvä järjestäminen ei yksin riitä. Kuten olemme huomanneet, valvonta ei tällä hetkellä toimi. Valvovan viranomaisen tulee tehostaa valvontaansa ja tarkastuskäyntejä tulee lisätä. Myös tilaajan on säännöllisesti ja huolellisesti valvottava, että palveluntuottaja toimii, kuten sopimuksessa on sovittu. Omaisten huoli ja palaute tulee ottaa vakavasti.


Join the Discussion