Ilmastonmuutos, energia ja liikenne

Ilmastonmuutos, energia ja liikenne


Monia meistä askarruttaa maapallon ilmaston jatkuva lämpeneminen. Suomessa ja Euroopassa asia on laajalti tunnettu ja tunnustettu. Suomen valtion tulee määrätietoisin toimenpitein pyrkiä rajoittamaan ilmaston lämpenemistä, samoin yksilöiden tulee kantaa oma vastuunsa.

Energiantuotannossa tulee pikaisesti pyrkiä eroon kivihiilen ja turpeen poltosta. Ydinvoima on tärkeä vaihtoehto suuren mittakaavan sähköntuotannoksi. Joillekin alueille sopii tuulivoima ja yksilöt voivat esimerkiksi käyttää myös aurinkopaneeleita omassa taloudessaan.

Liikenteen päästöt ovat saaneet keskustelussa suuren huomion, onhan liikkuminen meille kaikille läheinen asia, samoin autoilu joko omalla autolla tai toisen kyydissä. Tekniikka on tuonut ja tuo koko ajan uusia vaihtoehtoja perinteisille fossiilisia polttoaineita käyttäville polttomoottoreille. Sähköautot ja hybridit tekevät tuloaan tekniikan kehittyessä ja autojen halventuessa. Ehkäpä minäkin voisin harkita, jos tuo hinta-, tekniikka-, ajomatka- ja latausaikayhdistelmä tulee toimivaksi. Nyt kuitenkin ajelen toistaiseksi perinteisellä. En kannata pakkoa tai kieltoja tässä tilanteessa. Uskon kuitenkin siihen, että esimerkiksi sähköautot yleistyvät tästä eteenpäin. Kaupunkiliikenteen dieselbussit vaihtaisin pikaisesti sähköbusseiksi, tässä julkinen sektori voisi näyttää esimerkkiä.

Yksityisautoilun vaihtoehdoksi tulee kehittää toimivaa joukkoliikennettä. Pääradan liikenne on saatava sujuvaksi ja voimme rohkeasti tutkia lentokentän liikennejärjestelyjä ja vaikkapa Pisara-rataa Helsingin keskustan alle. Tallinnan tunnelista pitäisin veronmaksajien rahat tiukasti loitolla.

Vaalikoneissa kysyttiin lentoverosta. En kannata lentoveroa, se jakaisi kansan niihin, joilla on varaa matkustaa ja joilla ei. Sen sijaan panostaisin lentokonetekniikkaan ja lisäisin painetta konevalmistajille uusien ja vähemmän saastuttavien lentokoneiden kehittämiseen. Nopeat junayhteydet suurten kaupunkien ja metropolien välillä ovat myös hyvä vaihtoehto lentomatkustamiselle, niitä on syytä edistää.

Mainittakoon tässä yhteydessä myös lihavero, josta myös on keskusteltu. En kannata mitään erillistä lihaveroa, ei tässä mitään uusia veroja enää kaivata. Ihmisten ruokailutottumukset ovat jo muuttuneet ja muuttuvat lisää. Kasviksia syödään entistä enemmän. Yhteiskunta voisi suosia terveellisiä elintarvikkeita alemmalla arvonlisäverokannalla, näitähän on jo käytössä muissa yhteyksissä. Olisi helppo hyväksyä määrättyjä terveellisiä tuotteita tähän ryhmään, samalla voisimme suosia kotimaassa tuotettua terveellistä lisäaineetonta lähiruokaa.Join the Discussion