Eroon muoviroskasta

Eroon muoviroskasta

Muovin käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä. Kieltämättä se on monessa käyttötarkoituksessa erinomainen materiaali ja parantaa elintarvikehygieniaa sekä vähentää hävikkiä. Muovi on helppo muotoilla ja valmistaa moneen eri käyttötarkoitukseen.

Eipä siis ihme, että sen käyttö on niin laajaa. Olemme rakentaneet yhteiskunnan, jossa jokainen sen jäsen on päivittäin ja usein tavalla tai toisella tekemisissä muovin kanssa. Vasta viime vuosina on laajemmin herätty tajuamaan muovin aiheuttamat ympäristöongelmat.

Jokainen meistä on nähnyt järkyttävät kuvat eläimistä, jotka ovat syöneet tai takertuneet maailman merissä kelluviin muoviesineisiin. Suunnattoman suuret muovijätelautat kerääntyvät valtamerien keskuksiin. Muoviroska hajoaa mikromuoviksi ja päätyy eläinten ja ihmisten elimistöön. Ongelma on vakava.

Euroopan Unioni kielsi monia kertakäyttöisiä pienmuoviesineitä kuten pillit, aterimet ja vanupuikot. Suomessa on käytössä erinomainen pullopanttijärjestelmä, joka palauttaa suurimman osan pulloista kierrätykseen. Tämän tulisi laajentua maailmanlaajuiseksi tavaksi.

Suomessa kehitetään biohajoavia ja puukuitupohjaisia tuotteita korvaamaan muovia. Tämä on erinomainen suuntaus. Suomella ja suomalaisilla on paljon annettavaa ympäristönsuojelulle muovin käytön ja haittojen vähentämisessä. Samalla voimme tehdä tästä merkittävää liiketoimintaa ja vientituotteita.

Kierrätyksessä pääpaino on ollut tähän asti ns. mekaanisessa kierrätyksessä, jatkossa tulee enemmän kiinnittää huomiota ja kehittää ns. kemiallista kierrätystä. Muoviroska tulee laajemmin nähdä rahanarvoisena raaka-aineena, joka kannattaa kierrättää paitsi ympäristösyistä myös taloudellisista syistä. Suomessa on korkeatasoinen kemianteollisuus. Jos onnistumme kehittämään hyviä ja taloudellisesti kannattavavia ratkaisuja kierrätysmuovin jatkojalostamiseksi, ne kannustavat kierrättämään myös kehitysmaissa, joissa muovijäteongelmat ovat aivan omassa mittaluokassaan.

Meillä on Suomessa osaamista ja mahdollisuus kehittää ratkaisuja yhä pahenevaan muoviroskaongelmaan. Samalla voimme tehdä tästä oivan vientituotteen ja auttaa koko maapalloa selviytymään. Tutkimus- ja kehityspanostuksia tulee suunnata tämän ongelman ratkaisuun.


Join the Discussion